Kategorier

Mest solgte

Alle bedst sælgende

Tilbud

Alle tilbud

Ønskeliste

Ingen varer
Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Generelt

Aborren(Perca fluviatilis) er en af de almindelige ferskvandsfisk i Danmark. Den er en yndet fisk for lystfiskere. Langs aborrens sider er der 5-7 striber, der gør at den er svær at se mellem de mange vandplanter.

 Aborre -her en fisk på ca. 45 cm

De fleste aborrer der fanges(af lystfiskere), er 500 gr. eller derunder. Fanger man en aborre på 500 gr. er det en fin fangst. En aborre der vejer over 1000 gr. er en stor fisk som også kaldes en specimen-fisk. Det er meget sjældent at fange en aborre over 2 kg og danmarksrekorden er på 2,785 kg. Aborren bliver dog sjældent større end 50 cm.

Aborren bliver ofte spist af gedde og sandart og er en udemærket agnfisk.

Levesteder

Den findes i næsten alle søer og damme, men også i vandløb. Aborren lever om sommeren inde på lavt vand, Her er der mange planter, så aborren kan gemme sig, og finde de småfisk og insekter, som den lever af. Aborren opholder sig om vinteren hvor vandet er dybere, og ikke har så let ved at bundfryse. Omkring april/maj kommer den ind på lavt vand igen.

Alder og formering

Når vandet er 7-8 grader, begynder hunnen at lægge æg. En mindre hun lægger ca. 4.000 æg, og en større hun kan lægge op til 200.000 æg. Mange af æggene bliver dog ædt af søens andre dyr, men nogle bliver tilbage. Efter 2-3 uger kommer ungerne så småt frem. De er dog på det her tidspunkt kun 6-7 mm lange. Hvis ungerne lever i en sø, hvor der er føde og ilt nok, går der ca. 3-4 år, før de selv er kønsmodne og begynder at få unger. De er da 15-20 cm lange. Hvis yngelen vokser op i en sø, hvor der ikke er meget føde, bliver de voksne aborre kun 8-10 cm lange. Man kalder aborren for tusindbrødre ved dette fænomen.

Føde

Aborren er meget fleksibel, når det kommer til valg af føde, men den æder især fisk og insekter. Om vinteren spiser aborren mindre og andet føde end ellers. De mindre aborrer lever af små fødeemner. I takt med at aborren vokser, indgår større og flere emner i føden. Når aborren jagter byttefisk, sker dette ofte i små stimer, hvor den i fællesskab med andre aborrer, angriber stimer af fødefisk. 

Fredningstider og mindstemål

Saltvand: 20 cm - ingen fredningstid

Ferskvand: Intet mindstemål og ingen fredningstid